Cadillac klub Česká republika

Výměna katalyzátoru

1988 Cadillac Seville Elegante

Již zvuk linoucí se z výfuku mi přišel podezřelý a po napojení na analyzátor plynů bylo z naměřených hodnot jasné, že katalyzátor se odporoučel na zasloužený odpočinek. Aby také ne, když vozidlo jezdilo s rozštelovaným předstihem a to více jak o dvacet stupňů, a tak docházelo k vadnému pálení směsi. Navíc při ujetých 170000 kilometrech - a předpokládejme, že s takovým předstihem vůz jezdil dlouho - muselo k jeho zničení dojít.

Demontáž z vozidla je vcelku jednoduchá a není třeba žádných speciálních přípravků. Po samotné demontáži katalyzátoru a jeho prohlídce se mi potvrdilo přesně to, co jsem očekával. Keramické vložky se propálily a pouze v prvním stupni se dochoval jen malý kousek, který se pootočil v tělese katalyzátoru a bránil tak volnému průchodu spalin. Sací armatura pro zpětné spalování se ohnula následkem tlačícího zbytku vložky prvního stupně a její část se zkrátka odlomila.

Druhý stupeň vložky katalyzátoru se zkrátka vypařil celý, a tak nebylo divu, že analyzátor plynů ukazoval zcela překračující limity.

Na vnitřku tělesa katalyzátoru bylo pak vidět, že v jeho vnitřku docházelo k dohořívání nespálené směsi (důsledkem zcela nesprávného nastavení předstihu).

Dle pořízených fotografií můžete posoudit devastaci katalyzátoru nesprávným nastavením předstihu.

katalyzátor katalyzátor katalyzátor

Marek Doubrava

1988 Cadillac Seville Elegante

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.