Cadillac klub Česká republika

Komentář renovačních prací

1979 Cadillac Eldorado Biarritz

Olda, majitel hnědého Elda, se pustil do repase svého miláčka s neutuchající vervou a myslím, že výsledek stojí za to.

Zadání

Inspirován Eldoradem svého kolegy Ládi mne postavil před nelehký úkol postavit totožné auto jako má Láďa pouze s tím rozdílem, že Láďa má barvu vozu bílou a Olda se rozhodl kontrovat černou. Ze začátku mi kontrast připomněl projekt Bratří v triku, ale i vynikající skotskou whisky BLACK and WITHE a celá myšlenka se mi začala líbit.

Nespornou výhodou byl fakt, že se nám podařilo objevit vozidlo, ze kterého jsme mohli čerpat díly, které vlastně tvořily ty správné ingredience k tomu, aby se z obyčejného Eldorada stalo Eldorado Biarritz.

Přestavba

Hlavní rozdíl tvoří dominantní nerezová střecha v kombinaci s vinylovým potahem zadní části střechy a zadních sloupků se světly s optickým vláknem tzv. Opera light. Nemluvím o jiném, na chrom bohatším olištování, jiných předních rámečcích světlometů a nespočtu změn v interiéru. No vlastně se jedná o celý interiér vozu, který je v jiné barvě a bohatší o dřevěný dekor.

Na tomto místě je dobré podotknout, že málokterý majitel Cadillacu se může pochlubit pravým dekorem dřeva. Většina dekorů je pouze velmi dobře vyvedenou imitací a pravé dekory se daly sehnat jen za tučný příplatek.

Po renovaci celé kastle bylo nutné na původní vozidlo začít přenášet prvky z verze Biarritz. Asi největším oříškem byla celá partie střechy společně se střešním oknem. Vzhledem k tomu, že střešní okna se liší i velikostí, bylo nutné přesadit okno, přenést výztuhy střechy a vůbec to nejlepší na konec, napasovat vinylovou střechu s nerezovým dekorem. Věřte, že přesunutí takové střechy a nasazení původního vinylu na jiné vozidlo je záležitostí týdnů práce a pevných nervů. Přenesení lišt a interiéru také není chvilkovou záležitostí, ale výsledek stojí za to.

Po kompletním ostrojení a rozchození všeho příslušenství, co je ve voze s výbavou Biarritz, bylo nutné vše zadokumentovat, opět odstrojit, očistit, zabalit a uložit. Odstrojené vozidlo pak čekalo na olakování.

Lak

Černá barva je barvou pravdy. Ptáte se určitě proč? Je to barva, která ukáže úplně vše, každou nerovnost, každý důlek i sebemenší výstupek. Je to barva, ze které každému lakýrníkovi vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Dlouho jsme Oldu nenáviděli, ale černé eldorádo s černými okny a nerezovou střechou s vinylem? Už jenom ta představa mne budila ze snu.

Nechci předcházet událostem, ale když jsem s hotovým vozem jel na zkušební jízdu, ženský po voze doslova házely podprsenky :-)

Dlouho se kytovalo, kytovalo, rozhánělo a rozhánělo, stříkal se kyt a plnič a pak brousilo a to pořád dokola. Pak se zase sušilo a sesychalo a teprve po několika týdnech se stříkaly první vrstvy tak černé barvy, až jsem si myslel, že noc je jen slabý čajíček. A zase se brousilo a zase se stříkalo a tak dále až to bylo to pravé.

Dokončení

Samotné nastrojení vozu je pak už jen chirurgická práce, kdy musíte myslet na každý pohyb rukou a nářadí. To jen proto, aby se na novém laku neobjevila takzvaná montážní jizva. Neustále dokola a dokola si opakujete hlavně neškrábnout. Jsou to práce, kdy má vše svůj čas, a pokud nemusíte čekat na díly, pak to jde jako po drátkách.

Na pořízených fotografiích můžete posoudit, jak je repase takového vozu náročná a zda byla povedená. Moc se těším že OLDA BLACK a LÁĎA WHITE se postaví vedle sebe a popijí tu správnou značku whisky. Myslím, že ani dlouhonohou blondýnu a černovlásku nebudou muset shánět, ty se ozvou samy. Ale vlastně proč, tohle jsou auta s duší.

Fotodokumentace

lakovací box lakovací box lakovací box detail slouku kytování kytování kytování kytování kytování kytování lak černý brus před leskem odstrojené věci odstrojené věci odstrojené věci odstrojené věci

Marek Doubrava

1979 Cadillac Eldorado Biarritz

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.