Cadillac klub Česká republika

Cadillac klub opět testuje...aneb další díl seriálu tentokrát o tom, jak dostat ameriku na veteránské značky

6. května 2012

Minulý článek o kontrole na STK byl stručný, sklátila mne angína a byl jsem rád, že jsem tam vůbec dojel. Nicméně s autem jsme to díky kamarádům z klubu v pohodě zvládli a nastala další povinnost, testace.

Kdo veterána už má tak ví, že testace je vrchol jarní přípravy na sezónu a pak se už jen jezdí (a leští a spravuje, ale o tom někdy jindy). Kdo je nováček, tak to, co je testace, rychle zjistí. V klubu už je, auto starší než 30 let v originálním stavu má a pak si jen musí nastudovat, co všechno musí na první testaci připravit, poshánět a zařídit. Já dostal od klubu kompletní návod ve stylu "příprava na testaci snadno a rychle" (díky Pavle). Paradoxně největším problémem se nakonec ukázaly předepsané fotografie ve formátu 6x9, které už fotolaby dnes běžně nedělají, nicméně i to se nakonec zvládlo.

Testace Cadillac klubu (společně s ČKMAA) byla vyhlášená na neděli 6. května do Luštěnic (mimochodem muzeum, které tam je, všem doporučuji k návštěvě, mapa je tady). Předpověď počasí byla jako pravidelně toto jaro mizerná, měla být zima a pršet. Naštěstí se opět téměř nevyplnila, neděle se probudila do krásného slunného rána. Teplo pravda moc nebylo, ale nešť - střecha dolů a testaci vstříc!

Po příjezdu do Luštěnic mne jako vždy na klubové akci překvapilo, kolik krásných aut se postupně v průběhu dopoledne sjíždí. Někdo přijede dříve, někdo později, ale v zásadě od devíti do dvanácti to byla taková průběžná spanilá jízda. Schází se staří a seznamují noví známí, kromě testačních komisařů nikdo nespěchá (ani není kam, stejně musíte počkat, dokud testací neprojdete). Máte čas na to poklábosit co je nového, o autech probrat co potřebujete, udělat krásné fotky do archívu.

Samotná testace má léty zkušeností zavedený průběh. Je dobré mít připravených co nejvíce údajů o autě. Vyplní se protokol žádosti o testaci, nalepí fotografie a jde se na auto s klubovou testační komisí. Ta probere auto zleva zprava a zeshora zespoda (protože je v tom člověk nový, dozví se přitom i dost o autě, jeho stavu a na co si dát pozor) a nakonec padne verdikt. Je-li pozitivní a auto jako veterán prošlo, jde se za krajskou komisí a tam se testace veterána potvrdí (a abych nezapomněl, také zaplatí příslušné poplatky). Nakonec jsem dostal podepsaný protokol, informaci jak a kde získat veteránské značky a testace byla za mnou, zbývala jen kochací jízda domů.

Posledním krokem je vlastní získání veteránských značek. Od běžného přihlášení auta se postup trochu liší. Nevím jak v jiných krajích, ale ve Středočeském veterány registrují pouze na odboru dopravy v Kolíně a hrdý čerstvý držitel testace se navíc musí předem objednat. Nicméně i to se zvládlo a vydané vete značky se už skví na autě. A pak už jen jezdit, leštit (a spravovat ....)

Tím může skončit malý seriál o tom, jak si splnit sen a pořídit si pro radost krásné auto z dob nedávno minulých. S trochou snahy, štěstí a s pomocí dobrých lidí, kteří se v Čechách okolo amerik motají, je to docela dobře schůdné a člověk přitom nemusí být ani zdatný automechanik, ani multimilionář. Doufám, že se k podobnému kroku odhodlají i další a těším se, že se budeme potkávat na vyjížďkách a na srazech!

A ještě něco fotografií od Caddyho:

Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK Cadillac klub na STK

Text: Honza Kalíšek
Fotografie: Radek "Caddy" Beneš

Naše akce 2012

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.