Cadillac klub Česká republika

Stropní látka a její vypnutí

1994 Lincoln Mark VIII

Karlův strop, respektive to, co z něj zbylo, jej trápil již delší dobu. A tak jsme se jednoho dne do vytahaného baldachýnu, který tak maximálně leštil Kájovi pleš a při vyšší rychlosti po autě volně poletoval, pustili.

Problém většiny stropů v amerikách spočívá v tom, že látka nalepená na desce profilu stropu se vlivem vysokých teplot a rozpadání molitanové vrstvy časem vyvěsí a v autě vytvoří takový pěkný macatý stalaktit. Dalším problémem je montáž střešního okna, nebo šíbru, kdy i v automobilce prostě odřežou celý profil a nechají jen kraje, na které vynesou potahovou látku ve stejném odstínu a dotáhnou ji kolem rámu střešního okna. Pokud ovšem musíte do stropu něco opravit, je skoro vždy zárukou, že takto dodatečně vynesený strop kolem okna vždy poškodíte.

Na tomto voze již ve stropě někdo byl, a tak výsledek jeho práce se rovnal slušivému stalaktitu, který byl ještě patřičně vylepšen o pár trhlin a fleků od Chemoprénu. Po demontáži jsme jednoznačně usoudili, že zachránit tak zbědovalý skelet stropu je prostě nemožné, a proto jsme se rozhodli celý strop vytvořit znovu. Jednalo se prakticky o vytvoření nosného rámu kolem stěn vozu, na který pak natahujete látku.

My jsme pro vytvoření tohoto skeletu hledali podobný materiál a jako nejvhodnější se jevil kartónový papír, který jsme navrstvili na sebe dvakrát s tím, že doprostřed jsme vložili drát jako výztuhu a tím se zvětšila schopnost držet tvar. Na takovou nosnou desku se pak přenesly rozměry pro šíbr a poté se prostor vyříznul. Je také nutno pamatovat na otvory pro montáž slunečních clon a prostupů elektroinstalace. Posléze se natahuje potahová látka vhodných vlastností.

Po proschnutí lepidla přistoupíme k samotné montáži a usazení do vozidla, kdy desku vyneseme do stropu, standardně ji upevníme a následně provedeme olištování. Samotný otvor pro šíbr vyřezáváme jako poslední a do tohoto místa stahujeme přebytečnou látku s případnými varhánky. Prostor kolem šíbru řádně olepíme a látku skryjeme za lemovku okna.

Několik málo fotografií dokumentuje postup renovace stropu.

strop potah látky strop strop hotový strop

Marek Doubrava

1994 Lincoln Mark VIII

Opravy

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.