Cadillac klub Česká republika

Montáž Hi-Fi soustavy do vozidla Cadillac 1966

Montáže vysokovýkonných zvukových aparatur do historických vozidel se pomalu stávají běžnou záležitostí, a tak není nic neobvyklého na srazu amerických vozidel vidět vůz podsvícený neony a slyšet z něj linoucí se množství basů. Je to dobře, že se na našich srazech objevují první známky customových úprav, tuningové ameriky a možná se někdy dočkáme i lowriderů.

Mirek a jeho Vilík, jak říká svému Coupe deVille 1966, podstoupil řádnou plastickou operaci, po níž se Mirek rozhodl poladit rádio tak, aby to prý trochu hrálo. Rozhodl se pro radikální řez v podobě zabudování výkonné pětikanálové audiosoupravy, kterou chtěl citlivě zamontovat do vozidla bez jakýchkoliv zásahů do interiéru nebo konstrukce vozidla samotného. Existuje totiž ještě varianta těžkých úprav, kdy je celá aparatura včleněna do částí interiéru, a někdy se dělají i zásahy v karoserii vozidla. Tyto úpravy jsou však velmi nákladné a většinou se uplatňují tam, kde je vozidlo upraveno i z venku. Zde se ovšem jednalo o klasický vůz po renovaci v originálním odstínu laku bez venkovních tuningových úprav s původním interiérem a proto se volila cesta citlivého zabudování.

Montáži jednotlivých prvků předchází přesné zvážení, kam jednotlivé části aparatury montovat a kudy vést napájecí a signální kabely. Zde kolikrát ustupujete z nároků na akustiku a dáváte přednost nenápadnému umístění. Rozvody elektroinstalace se pak vedou zvlášť - nepřikládají se k instalaci původní - a pokud je ve vozidle originální rádio, nechává se funkční a nová aparatura se umisťuje jako doplněk. Tudíž z palubky vám ční originální rádio s lampami a přitom vám ve voze duní aparát za desetitisíce, který není vůbec vidět. A v tom je to kouzlo.

Přední reproduktory se zpravidla umisťují pod skelet palubní desky, zadní pak do plata u zadního okna. Subwoofer a zesilovač se umisťují do zavazadlového prostoru nad nápravu, pod sedačku nebo na příčku zadních opěradel.

Montáž rádia pak závisí na jeho typu. Většinou se montuje do tzv. glove boxu (odkládací palubní schránky) a pokud máte rádio s kabelovým ovladačem, je možné ho dát pod přední sedačky. Není dobré si kupovat autorádio s dálkovým RC ovladačem; ten vám totiž bude fungovat, pouze pokud budete mít rádio v přímé viditelnosti.

Na pořízených fotografiích můžete posoudit celou montáž a na některém srazu si ji můžete také poslechnout.

zadní plato subwoofer a zesilovač v kufru subwoofer a zesilovač v kufru reproduktor v zadním platu autorádio schované autorádio pojistka

Marek Doubrava

1966 Cadillac Coupe de Ville

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.