Cadillac klub Česká republika

25. - 27. května 2012

Cadillac rallye už začíná být zavedenou tradicí, proto se letos se o víkendu od 25. do 27. května konal třetí ročník. Akce to byla skvělá a všichni účastníci na ni budou dlouho vzpomínat. Ale pojďme popořádku.

Neodpustím si poznámku k počasí. Svatý Petr snad musí tam nahoře jezdit Cadillacem. Předpověď na víkend byla zase jako letos před většími akcemi pod psa, ale nakonec nemohlo být počasí lepší. Svítilo nám sluníčko, stahovací střechy byly dole celou dobu.

Cadillac rallye je především setkáním kamarádů s krásnými auty. Jezdí se jako víkendový závod pravidelnosti s plněním různých úkolů. Pořádá ho Cadillac klub Česká republika pro své členy a známé. Letos se sešlo dvacet aut, atmosféra tedy byla komornější než na velkých srazech, byl čas na to poklábosit a probrat všechny novinky. Trasa vedla krásnou jihočeskou krajinou a i na osvěžení došlo (dokonce někteří účastníci hovořili o Tour de Knajpa... je pravda, že hladem ani žízní jsme věru netrpěli).

Samotná akce začala již v pátek, kdy jsme se sjeli v hotelu Štamberk. Nachází se pár kilometrů od Vlašimi v CHKO Podblanicko. Okolní příroda je překrásná a západ slunce, který nám příroda nachystala, se často nevidí. V hotelu pro nás byl připravený raut i s hudbou (není se tedy co divit, že se zábava trochu protáhla :-).

Sobotní slunné ráno předznamenalo počasí pro celý víkend a kolona amerik se přesunula na start sobotní etapy do Mladé Vožice. Zde byla asi hodinová přestávka, takže obyvatelé a návštěvníci města měli možnost si prohlédnout všechna zúčastněná auta i pohovořit s posádkami. Posádky naopak mohly využít občerstvení v blízké cukrárně. Ale to už odbíjelo půl jedenácté a jednotlivé posádky se ve dvouminutových intervalech vydávaly na svou další cestu dle itineráře. A abychom to neměli tak jednoduché, dostali jsme těsně před startem ještě pečlivě vybrané otázky a upozornění, že na trase nás někde čeká úsek, kde bude naším úkolem dodržet rychlost.

Trasu vybrali organizátoři opravdu dobře. Klikaté silničky, krásná příroda všude kolem, častá zpestření ve formě počítání výmolů na českých tankodromech, i něco fyzické námahy a adrenalinu při veslování na lodičce. První etapa končila v golf klubu Čertovo břemeno v Alenině Lhotě. Pozoruhodností areálu je budova klubovny, jedna z oceněných Staveb roku 2011. Budova je sladěná s přírodou, návštěvníka upoutá kombinace přiznaných stavebních a přírodních materiálů. Účastníci rallye zde měli přichystánu polední pauzu s obědem a kdo chtěl, mohl si i vyzkoušet svoje golfové schopnosti na odpališti. Ale to už byl čas vydat povel posádkám „ke strojům“ a mohlo se vyrazit na druhou, odpolední etapu. Ta mířila ještě více na jih a to konkrétně až do Týna nad Vltavou, kde byla další občerstvovací zastávka. Jako všude na trase byla naše auta při každé zastávce středem pozornosti mnoha diváků (pro ty zvídavější jsme zaimprovizovali i menší servisní vložku...). To už jsme se ale blížili k cíli sobotní etapy v Bechyni přímo na náměstí, kde bylo pro naše auta rezervované celé parkoviště (pořád ale nevím kdo porazil tu ceduli...?)

Parkoviště před hotelem se rychle zaplnilo všemi vozy a organizátorům nastala těžká práce s přepočítáním časů a vyhodnocením na poslední chvílí odevzdávaných odpovědí. Úkoly byly vybrány tematicky dle projížděné lokality, jako například postřehnout nejstarší budovu v projížděné vesnici. Všechny trestné minuty byly spočítány a tak mohlo přijít zhodnocení celého dne a předání pohárů. Ceny byly předány v kategorii veteránských a moderních vozidel a potom se rozjela večerní zábava, která vrcholila ohňostrojem.

Neděle se probudila do slunného dne a zahájili jsme ji výšlapem 88 schodů na věž bechyňského kostela sv. Matěje. Výhled na okolní přírodu byl dechberoucí a myslím, že pro řadu z nás nebyla návštěva tohoto kraje zdaleka poslední. Nedělní etapa potom proběhla jako spanilá jízda, kterou naše kolona amerik dojela na místní letiště. Zazávodili jsme si při jízdě zručnosti (vidět ve slalomu dlouhé limo, nebo ameriku která celou trasu jízdy zručnosti procouvá - a to bez poražení jediného kužele! - jsou skutečně ojedinělé zážitky). Také jsme pomohli místnímu vrakovišti ekologicky se zbavit několika starších přibližovadel samozřejmě neamerické provenience. Po spočítání časů z jízdy zručnosti byly rozdány poslední poháry, rallye byla oficiálně ukončena a postupně jsme se rozjížděli na všechny světové strany.

Občas podobné, ale daleko jednodušší akce pro své kamarády spolupořádám a vím, jaké úsilí a kolik nervů je za dobrou organizací skrytých. Organizátorům letošní Cadillac rally vzdávám hold a za všechny účastníky posílám obrovské díky. Celá akce byla mimořádně připravená, organizátoři se po celou dobu opravdu skvěle starali o všechny soutěžící a bylo vidět, že už mají své zkušenosti. Trať byla vybrána perfektně, tak aby si řidič užil jízdu a spolujezdec nemusel jen koukat do itineráře, ale stihl i skouknout okolní krajinu. I technické zabezpečení bylo na skvělé úrovni, asistenční vůz s potřebným nářadím a dokonce i odtahovka. Naštěstí nebylo ani jednoho zapotřebí. Nezbývá tedy již nic jiného, než poděkovat za pozvání na tuto skvělou akci a těšit se na příští ročník.

Obrazová dokumentace se připravuje, tak zatím jen pro ilustraci přijměte fotografii amerik z věže bechyňského kostela:

Cadillac klub na STK

Text: Honza Kalíšek

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.