Cadillac klub Česká republika

Topolná 2005

Sobotního rána 23. 7. 2005 v 9 hodin jsem vyjel se svým růžovým Cadillacem ser. 63 sedan de Ville r.v. 1959 za Cadillac klub ČR na druhý W.R.A.A.M. meeting USA automobilů v Topolné u Zlína, který se konal v místním letovisku v přírodním prostředí mezi stromy na zelené louce.

Za Brnem u motorestu Rohlenka na mě čekal Darek se svým černým Cadillacem ser. 60 sixty special fleetwood z roku 1954 a společně jsem vyrazili na jíž zmiňovaný sraz. Provoz nebyl nijak silný, a tak jsme na místo dorazili v pohodě bez problémů. V místě konání bylo živo, samotný sraz začal již pátečním odpolednem, a tak se ostatní účastníci právě probouzeli, zřejmě z bujaré prožité noční veselíce... Pořadatel mi nalepil na auto č. 41 a společně s Darkem jsme zaparkovali vedle již stojícího Cadillacu Eldorádo a poblíž krásného červeného Jeepu Wrangler s obytným přívěsem známé německé manželské dvojice "Sidy a Horsta" z Bavorska.

Na první pohled bylo zřejmé, že pořadatel se snažil o to, vnést do svého srazu něco odlišného od běžných srazů, a tak byl vystaven vůz ve stádiu jak započaté renovace, tak i v nálezovém stavu, vedle byl stánek s oleji a mazivy vhodnými pro americká auta. Milým překvapením byla velká nabídka sortimentu občerstvení domácí kuchyně, od koláčků s různorodou ovocnou náplní, zákusků, či pravých medovníků. Na své si přišli i milovníci masných produktů, podávaly se vařené i pečené párky, klobásky, špekáčky, ale i takové speciality jako pečené brambory na špeku a kukuřice, či pravé steaky a čerstvě dělané bagety. Hostitel ale pamatoval i na ty, kteři prožili náročnou noc. Pro ně byli připravení utopenci a naložený sýr Hermelín po provensálsku. Čepovala se kofola a dokonce dva druhy piva 10 a 12 stupňů. Vše bylo prodáváno z dřevěného srubu, ze stejného srubu vedle byly prodávány upomínkové předměty typické pro dané srazy.

Zatímco jsme s Darkem konzumovali, co hrdlo ráčilo, na sraz přijížděli další účastníci, včetně dalšího velmi pěkného zeleného Cadillacu ser. 62, 4dv. sedanu z roku 1953, který zaparkoval vedle Darkové čtyřiapadesátky. Byl to opravdu požitek, vidět tahle auta vedle sebe, ale pravé překvapení nastalo, když majitel třiapadesátky na sklo vylepil, že jeho vůz je na prodej. Začal jsem auto prohlížet okem kupujícího a opravdu až na pár drobností jsem musel s Darkem konstatovat, že jde o nevšedně zachovalý kousek, který měl jedinou velkou chybu a to tu, že na něj já ani Darek nemáme potřebnou hotovost, která jinak byla velmi solidní, majitel požadoval 420 tisíc kč...

Na betonové ploše byla divákům představovaná vozidla včetně posádek, pořadatel rozdával divákům lístečky pro hodnocení nejlepší ameriky srazu, dále probíhaly různé soutěže demonstrující sílu amerik, ale i paží řidičů a v 13,30 hodin byl odjezd na spanilou jízdu do Zlína a zpět. Bohužel cestou zpět začalo pršet, ale nikdo si nenechal pokazit náladu ze skvělé atmosféry vydařeného srazu.

Po příjezdu zpět do letoviska začali pořadatelé prodávat lístky do tomboly v rámci připravéné taneční zábavy s místní rockovou kapelou, která nedávno začala svou uměleckou dráhu a ještě neměla stále svůj název, který prý zatím stále hledá. Po prvních taktech však bylo zřejmé, že své řemeslo mistrně ovládají a svému vystoupení na veřejnosti zřejmě věnovali hodně času a úsílí.

Kolem 19. hodiny bylo provedeno vyhodnocení s netypickými cenami, jako např. nejhezčí zvuk klaksonu, nejhezčí pneumatiky, nejhezčí zvuk motoru apod. Nej amerikou srazu byl na základě diváckého hodnocení vyhodnocen můj Cadillac 59, bylo to pro mě milé překvapení a další překvapení přišlo v zápětí, kdy za mnou došel manažer hudební skupiny s tím, že by se chtěli s mým Cadillacem vyfotit za účelem budoucích plakátů kapely. Nebyl jsem proti, a tak jsem auto postavil na zelenou louku mimo řadu ostatních aut a přítomný zlínský fotograf se ujal své práce. Asi po hodině za mnou přišel opět manažer kapely a zeptal se mě, co bych na to říkal, kdyby se kapela od dnešního dne jmenovala "Cady59", proti čemuž jsem nic nenamítal...

Kolem 21. hodiny byla losována tombola s hodnotnými cenami, od triček s tematicky zaměřenými výjevy, ale i dobrým pitím jako např. metaxa, whisky, šampus až po hlavní cenu hifi věž Thomson. Tuto hlavní cenu vyhrál pro mě neznámý účastník, který dle vyjádření pořadatele v loňském roce přišel v rámci záplav prakticky o vše, a tak se hlavní výhra dostala do těch nej rukou a za potlesku všech ostatních si ji odnášel ke svému stolu.

Co říci závěrem? Nezbývá, než "WRAAMákům" pogratulovat k vydařenému srazu amerik a těšit se na ten v pořadí jíž III. v roce 2006.

Cadillac 1959 a 1954 Cadillac 1953 Cadillac 1954 a 1959 Topolná 2005 Indián Topolná 2005 Jeep Wrangler Topolná 2005 Kapela a Cadillac 1959 Kapela a Cadillac 1959 Nej amerika

Ctibor Veleba,
Velká Bíteš

Naše akce 2005

Nahoru

(c) 2005-2016 Cadillac klub Česká republikawww.cadillac.czcadillac@cadillac.cz

Cadillac klub na ČR Facebooku, USMotors - magazín nejen o amerických autech

 

Stránky provozuje spolek Cadillac klub Česká republika, z. s. Cadillac klub Česká republika není provozován společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Tyto stránky nejsou provozovány společností Generals Motors LLC ani jinými jejími spolupracujícími subjekty. Slova "Cadillac" jsou použita pouze k identifikaci stránek a produktů, a neznamenají příbuzenství nebo souvislost s výrobcem, nebo prodejci této značky. Všechny ostatní obchodní značky a jména jsou majetkem jejich vlastníků a jsou použity pouze k identifikaci produktů, a neoznačují nějaké příbuzenství nebo spojitost mezi stránkami a majitelem obchodní značky. Tyto stránky jsou určené pouze k informaci pro členy a příznivce Cadillac klubu Česká republika. Informace na těchto stránkách vyjadřují názory individuálních osob, které nemají odpovědnost za použití těchto informací.